Μαμά, υπάρχει Άι Βασίλης;

Μαμά, υπάρχει Άι Βασίλης;

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Κάθε χρόνο οι δρόμοι και η τηλεόραση γεμίζουν με έλκηθρα, ταράνδους και κόκκινους σκούφους. Ο Άι Βασίλης έρχεται στην πόλη. Οι γονείς όμως τι κάνετε; Σίγουρα τα παιδιά δεν χρειάζονται την ύπαρξη του Άι Βασίλη για να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους. Έχουν αρκετή φαντασία από μόνα τους για να μετατρέψουν ένα απλό κουτί σε πύραυλο ή μερικές κούκλες σε μια πραγματική οικογένεια. Είναι όμως κακό να πιστεύουν στον Άι Βασίλη;

Γιατί να τους πείτε ότι υπάρχει

  • Τους βοηθάει να αναπτύξουν την φαντασία τους. Ο Άι Βασίλης είναι ένα όμορφο παραμύθι με πολλή μαγεία και όμορφες εικόνες. Και τα παιδιά λατρεύουν να προσποιούνται ότι τα παραμύθια είναι αληθινά.
  • Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ωραίο πρότυπο προσφοράς και αγάπης για τα παιδιά. Η ανιδιοτελής προσφορά δώρων και η φροντίδα προς τα παιδιά αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για εκείνα.
  • Είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς τους γονείς να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας και να μοιραστείτε χαρά και τρυφερότητα.

Γιατί να τους πείτε ότι δεν υπάρχει

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους σε εσάς όταν καταλάβουν ότι τους λέγατε ψέματα για την ύπαρξη του Άι Βασίλη. Τα παιδιά τότε θα συνδέσουν εσάς με την εξαπάτηση και θα αμφιβάλουν για πολλά από αυτά που τους λένε οι γονείς τους.
  • Μπορεί να απογοητευτούν και να πιστέψουν ότι είναι κακά παιδιά επειδή δεν πήραν το δώρο που είχαν ζητήσει. Συχνά είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε ακόμα και οικονομικά σε αυτά που τα παιδιά σας ζητούν και μπορεί να νιώσετε ανεπαρκείς ως γονείς.
  • Πάντα υπάρχουν παιδιά που έχουν διδαχτεί ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Αυτά που θα πουν θα βάλουν σε υποψίες το παιδί σας και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις ερωτήσεις του.

Πότε θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι ο Άι Βασίλης δεν είναι αληθινός

Δεν υπάρχει χρονικός κανόνας για το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να του εξηγήσετε την πραγματικότητα για τον Άι Βασίλη. Η ηλικία κατά την οποία ένα παιδί είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια διαφέρει από παιδί σε παιδί, ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια. Θα πρέπει να του μιλήσετε όταν θα είναι πραγματικά έτοιμο και ξέρει αν θέλει να αφήσει την φαντασία του και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Φυσικά, δεν μπορείτε να ελέγξετε τι θα ακούσει στο σχολείο, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να πιστέψει σε αυτό που θέλει να πιστεύει. Τα παρακάτω τρία ερωτήματα είναι τα πιο συχνά που θα αντιμετωπίσετε και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο να του μιλήσετε.

  1. Σας ρωτάει αν ο Άι Βασίλης είναι πραγματικός. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν είναι έτοιμο να δεχτεί την αλήθεια και τότε απαντήστε του ειλικρινά.
  2. Σας ανέφερε ότι άλλα παιδιά στο σχολείο του είπαν ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Εξηγήστε του ότι κάθε παιδί είναι ελεύθερο να πιστεύει ή όχι.
  3. Σας είπε ότι δεν πιστεύει στον Άι Βασίλη. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος και δείξτε του ότι το υποστηρίζετε και το αποδέχεστε.

Στην Ελλάδα της κρίσης

Πολλά από τα δώρα που τα παιδιά ζητούν από τον Άι Βασίλη μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς επειδή δεν μπορείτε να τους προσφέρετε όσα επιθυμούν, ιδιαίτερα σε μία εποχή οικονομικής κρίσης. Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν. Εξηγήστε τους και προσπαθήσετε να συνδέσετε τις γιορτές με τη χαρά, την αγάπη, την προσφορά και άλλες θετικές αξίες. Αφιερώστε χρόνο για να φτιάξετε μαζί κατασκευές που αναπτύσσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα και να στολίσετε με αυτές το σπίτι. Προσφέρετε στα παιδιά σας αγκαλιά, τρυφερότητα, υπομονή και αποδοχή. Είναι δώρα ανεκτίμητα.

Συμβουλή: Αν επιλέξετε να πείτε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης εξηγήστε το σαν παιχνίδι ώστε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν μόνα τους την αλήθεια. Αν επιλέξετε να τους πείτε ότι υπάρχει τότε κρατήστε αυτό το όμορφο παραμύθι στο ελάχιστο, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη που σας δείχνουν όσο μεγαλώνουν.