Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

 

Τι είναι: Η θεραπευτική παρέμβαση που έχει ως σκοπό να σας βοηθήσει προκειμένου να αντιμετωπίσετε προβλήματα και δυσκολίες, να προσαρμοστείτε και να γίνετε λειτουργικοί στην καθημερινή σας ζωή, να βρείτε λύσεις στα ζητήματα που σας ταλαιπωρούν, να αποκτήσετε αυτογνωσία και να αναπτύξετε τον εαυτό σας, ώστε να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία κάθε συνεδρία πραγματοποιείται με μία ομάδα ανθρώπων την οποία συντονίζει ο θεραπευτής, συχνά με την παρουσία ενός ακόμα συντονιστή. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των μελών και σε προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Η σημασία της ομαδικής ψυχοθεραπείας

Μία ομάδα αποτελεί μία ρεαλιστική μικρογραφία της κοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Ο συντονιστής προσαρμόζει την πραγματικότητα μέσα στον μικρόκοσμο της ομάδας και τα μέλη επικοινωνούν μεταξύ τους μεταφέροντας γνώσεις, πληροφορίες και νέες πεποιθήσεις. Αυτό συμβάλλει στην αλλαγή των γνωστικών σχημάτων των ατόμων και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και τρόπων συμπεριφοράς.

Τα μέλη μιας ομάδας μοιράζονται προσωπικά τους προβλήματα, σκέψεις και συναισθήματα, ενώ ανταποκρίνονται και σε αυτά που οι άλλοι μοιράζονται με την ομάδα. Έτσι, αισθάνονται ανακούφιση, επειδή συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλοι που νιώθουν παρόμοια συναισθήματα και εισπράττουν στήριξη, κουράγιο και ενθάρρυνση. Η ανατροφοδότηση που δέχονται από την ομάδα αμβλύνει το στρες, τη θλίψη και το αίσθημα μοναξιάς που βιώνουν.

Η έκθεση διαφορετικών απόψεων και σκέψεων και η παρατήρηση διαφορετικών συμπεριφορών βοηθούν να αναπτύξετε μία νέα οπτική και να νοηματοδοτείσετε διαφορετικά τις εμπειρίες σας.

Δυναμική της ομάδας

Η δυναμική της ομάδας είναι όλα εκείνα τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε μία ομάδα. Αυτά είναι οι σχέσεις ανάμεσα στην ομάδα και το κοινωνικό περιβάλλον και η επιρροή που ασκούν στα μέλη, η επιρροή της ομάδας στη συμπεριφορά των μελών της, η συναισθηματική κατάσταση της ομάδας ως σύνολο και όχι μεμονωμένα των ατόμων, και όλοι εκείνοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη συνοχή ή τη διάλυση της ομάδας, όπως οι ρόλοι, οι τρόποι λειτουργίας, οι ηγετικές προσωπικότητες και οι πόλοι επιρροής που δημιουργούνται, ο τρόπος συντονισμού της ομάδας, η τυπική και άτυπη δομή της ομάδας κ.ά.

Οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας

Μέσα από την ομαδική ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να:

  • εμβαθύνετε στην αυτογνωσία σας,
  • ωριμάσετε και να αναπτύξετε νέες πλευρές της προσωπικότητάς σας,
  • μάθετε νέες δεξιότητες,
  • βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις,
  • τολμήσετε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας.

Photo via Family Fusion