Πώς μπορεί η μαγειρική να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια δύσκολη μέρα

Πώς μπορεί η μαγειρική να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια δύσκολη μέρα

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

 

Έχετε γυρίσει κουρασμένοι από τη δουλειά σας και πεινάτε; Σηκώνετε το τηλέφωνο να παραγγείλετε; Ξανασκεφτείτε το, είναι πολύ καλύτερο να μαγειρέψετε εσείς το φαγητό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαγειρική μπορεί να σας βοηθήσει να αποσυμπιεστείτε από μια δύσκολη ημέρα γεμάτη πίεση και στρες, αφού βοηθάει τις γνωστικές μας λειτουργίες και κάνει καλό στην ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Πέντε τρόποι με τους οποίους η μαγειρική θα σας βοηθήσει

  1. Δεν θα σκέφτεστε άλλο τη δουλειά σας. Η συνήθεια να μαγειρεύετε αμέσως μετά τη δουλειά σας θα σας βοηθήσει να αποσυνδεθείτε και σωματικά και νοητικά από το εργασιακό σας περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνετε χρόνο στην προσωπική σας ζωή, μαθαίνοντας να φροντίζετε εσείς τον εαυτό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εξισορρόπηση της προσωπικής σας ζωής με την επαγγελματική έχει μεγάλα οφέλη, όπως ότι αυξάνει την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή, μειώνει την ψυχολογική πίεση, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι και αυξάνει την απόδοση και την παραγωγικότητα στην εργασία την επόμενη ημέρα.
  2. Βοηθάει το μυαλό σας να ξεκουραστεί. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα, όπου λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, έχουν εξαντλητικό ωράριο ή αντιμετωπίζουν εργασιακές συγκρούσεις, δυσκολεύονται να σταματήσουν να σκέφτονται την εργασία τους, ακόμα κι όταν βρίσκονται σπίτι. Η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο. Είτε πρόκειται για μια καινούργια συνταγή που βρήκατε στο internet, είτε για την εκτέλεση μιας ήδη γνωστής συνταγής, η διαδικασία θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας αποφορτίσει. Άλλωστε, σε μια εργασία που πιέζεστε να λαμβάνετε αποφάσεις ή να είστε αποτελεσματικοί για τους άλλους, το γεγονός ότι θα κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, είναι ανακουφιστικό.
  3. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά σας. Έχετε νιώσει μονότονα και βαρετά στη δουλειά σας; Σαν να επαναλαμβάνεται μια καθημερινή ρουτίνα χωρίς καμία πρόκληση; Στην κουζίνα σας όμως αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν. Μπορείτε να είστε όσο δημιουργικοί και ελεύθεροι θέλετε δοκιμάζοντας καινούργιες συνταγές και αυτοσχεδιάζοντας. Εκφράστε ελεύθερα τον εαυτό σας, πειραματιστείτε και βρείτε τι ταιριάζει πραγματικά στα γούστα και τις ανάγκες σας.
  4. Αποσπά την προσοχή σας από αρνητικές και στρεσογόνες σκέψεις. Η συγκέντρωση στο παρόν, στη δραστηριότητα που κάνετε εκείνη τη στιγμή, χωρίς παρεμβολές από καταστροφολογικά σενάρια και στρεσογόνες αποφάσεις που θα πάρετε στο μέλλον είναι το μυστικό για την ηρεμία σας. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν αρνητικές σκέψεις, ειδικά όταν είναι πιεμένοι και έχουν κενό χρόνο να σκεφτούν. Η μαγειρική θα βοηθήσει τη συγκέντρωσή σας στο εδώ και τώρα. Μείνετε στη στιγμή, στη δημιουργία, στα αρώματα και στις γεύσεις που υπάρχουν μπροστά σας. Αφήστε στο παρελθόν όσα δύσκολα συνέβησαν μέσα στην ημέρα και αναβάλλετε οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντικά γεγονότα που δεν μπορείτε να επηρεάσετε άμεσα. Μείνετε στην κουζίνα, στη συνταγή, στο παρόν και απολαύστε το.
  5. Σας βοηθάει να γίνετε καλύτεροι. Όσο καλά κι αν μαγειρεύετε, πάντα μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Κι αν είστε αρχάριοι, μπορείτε και πάλι να γίνετε ικανοί στην μαγειρική και να εκτελείτε με επιδεξιότητα περίπλοκες και δύσκολες συνταγές. Αυτή η αίσθηση της αυτοβελτίωσης και της επίτευξης του στόχου μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να ανακάμψετε από μια δύσκολη μέρα. Μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε και νέες προκλήσεις στον εαυτό σας, αντιλαμβανόμενοι ότι θα υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθετε μέσα στην καθημερινή ρουτίνα. Και απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα θα νιώσετε πραγματικά παραγωγικοί και ικανοί, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για την οικογένειά σας.

Μην αντιμετωπίζετε το μαγείρεμα ως αγγαρεία

Παρά το όσα καλά προσφέρει η μαγειρική, η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα ήδη πολυάσχολο και φορτωμένο πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να το αντιμετωπίζουμε ως μία υποχρέωση αλλά και αγγαρεία, και μάλιστα συχνά δυσάρεστη. Ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή το ωράριο της εργασίας και των εξωτερικών δραστηριοτήτων είναι εξαντλητικό, η μαγειρική καταλήγει σαν κάτι που πρέπει να γίνει και απλά να τελειώνουμε με αυτό. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να θυμώνει όταν πρέπει να το κάνετε ή να αισθάνεστε ενοχές όταν το αγνοείτε και το αναβάλλετε. Να τι μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε και πάλι να διασκεδάζετε και να δημιουργείτε στην κουζίνα σας:

  • Μαγειρέψτε απλά. Δεν χρειάζετε να μαγειρέψετε παράξενα και πολύπλοκα πιάτα. Όταν είστε κουρασμένοι φτιάξτε απλές και εύκολες συνταγές που δεν ξεπερνούν τη μισή ώρα.
  • Έχετε εναλλακτικό σχέδιο. Δεν θα πετύχουν όλα όσα θα φτιάξετε. Οπότε καλό είναι να έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο, όπως μια γρήγορη ομελέτα,  σαλάτα ή φαγητό στην κατάψυξη.
  • Να ξέρετε γιατί το κάνετε. Ο λόγος που ο καθένας μας μαγειρεύει είναι διαφορετικός. Μπορεί να θέλετε να τρώτε υγιεινά, να εξοικονομήσετε χρήματα ή απλά να δημιουργήσετε. Βρείτε τον δικό σας προσωπικό λόγο και φροντίστε να τον υπενθυμίζετε στον εαυτό σας. Θα σας βοηθήσει να μην χάσετε τον προσανατολισμό σας και να συνεχίσετε ακόμα κι όταν θα έχετε κουραστεί και θα ψάχνετε μια εύκολη λύση.
  • Κάντε το ξανά χόμπυ. Μαγειρέψτε με μουσική υπόκρουση, εμπλέξτε στην μαγειρική τον/την σύντροφό σας, γίνετε εφευρετικοί και ανακαλύψτε νέες συνταγές που θα μοιραστείτε παρέα με τους φίλους σας. Αν το πετύχετε, θα ανυπομονείτε κάθε μέρα να επιστρέψετε σπίτι και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη διαδικασία της μαγειρικής και το γευστικό αποτέλεσμα των κόπων σας.

Photo via WhyToRead