Συνέντευξη στο blog ψυχολογίας The Psy Trap

Συνέντευξη στο blog ψυχολογίας The Psy Trap

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο blog The Psy Trap, της ψυχολόγου Γεωργίας Χριστίνας Κανελλοπούλου.

 

Με αφορμή τα γενέθλια του Psy Trap, το οποίο κλείνει ένα χρόνο δημιουργίας, έχουμε εξασφαλίσει για εσάς μία αποκλειστική συνέντευξη από τον αξιόλογο ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Πάτροκλο Παπαδάκη. Ο κ.Παπαδάκης απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο τους θεραπευόμενους όσο και το ίδιο το επάγγελμα του θεραπευτή.

Γεωργία Χ. Κανελλοπούλου: Γιατί να πάω σε ψυχολόγο ενώ έχω φίλους;

Πάτροκλος Παπαδάκης: Οι φίλοι είναι πολύτιμοι, πιο σημαντικοί κι από τον ψυχολόγο σου! Ο ψυχολόγος όμως είναι ένας επαγγελματίας που μπορεί με τις γνώσεις του να σε καθοδηγήσει προκειμένου να λύσεις προβλήματα, να αντιμετωπίσεις δυσκολίες, να αναπτύξεις τον εαυτό σου και να αποκτήσεις ποιότητα ζωής.

Γ: Πόσο εύκολο τελικά είναι να αλλάξει κάποιον η ψυχοθεραπεία; Ποια όρια και περιορισμοί υπάρχουν;

Π: Όσο κλισέ κι αν ακούγεται πρέπει να θέλεις να αλλάξεις, αλλιώς δεν θα προσπαθήσεις. Εφόσον προσπαθήσεις σταθερά και με διάρκεια, τότε σίγουρα θα έχεις αποτέλεσμα. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι κι η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου, που θα πρέπει να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Όσο για τα όρια, ο καθένας τα θέτει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Γ: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο θεραπευτής πρέπει να είναι απόμακρος για να είναι καλός στην δουλειά του. Εσύ πως είσαι και τι πιστεύεις πάνω σε αυτό;

Π: Δεν συμφωνώ. Πιστεύω πολύ στην αμεσότητα και προσπαθώ να είμαι αυθεντικός. Με επαγγελματικά όρια βέβαια και με σεβασμό στον άνθρωπο απέναντί μου. Είμαστε ένας μεσογειακός λαός, έντονος και συναισθηματικός. Δεν θέλω να είμαι ψυχρός, αλλά οικείος.

Γ: Πόσο συχνό είναι κάποιος θεραπευόμενος να ερωτευτεί τον θεραπευτή του;

Π: Συμβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν ερωτεύονται τον άνθρωπο, αλλά το ρόλο του ψυχολόγου. Οπότε δεν είναι αληθινός έρωτας, όσο κι αν το αισθάνονται. Το σημαντικό είναι πώς θα το χειριστεί ο ψυχολόγος. Θα πρέπει να εξηγήσει στον θεραπευόμενο τι συμβαίνει και να τον βοηθήσει να βρει νέο θεραπευτή, αφού θα πρέπει να σταματήσουν τη διαδικασία. Η σχέση πρέπει να είναι ανθρώπινη, αλλά επαγγελματική για να έχει αποτέλεσμα.

Γ: Στην Ελλάδα της κρίσης, θεωρείς την ψυχοθεραπεία πολυτέλεια στις μέρες μας;

Π: Ο ψυχολόγος δεν είναι πολυτέλεια, το πίστευα και πριν την κρίση. Αποτελεί μια επένδυση στον εαυτό μας και αξίζει την προσπάθεια και τα χρήματα. Εφόσον θέσουμε τον εαυτό μας ως προτεραιότητα και πάρουμε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια μας, τότε θα είμαστε υγιείς, παραγωγικοί και επαρκείς στις σχέσεις μας και στους διαφόρους τομείς της ζωής μας.

Γ: Ανέφερε κάτι κοινό που συναντάς αρκετά συχνά στις συνεδρίες σου.Ποιο αίτημα είναι πιο συχνό από τους πελάτες σου;

Π: Τα αιτήματα ποικίλουν ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβίες, διπολική διαταραχή. Προβλήματα σχέσεων, απιστία, σχέση με τους γονείς, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς. Εργασιακό στρες, κακοποίηση, γονεϊκός ρόλος. Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να τα συναντήσω θεραπευτικά μέσα στις συνεδρίες, και μάλιστα πολλά από αυτά να αφορούν και τον ίδιο άνθρωπο.

Γ: Τι σου πρόσφερε το επάγγελμά σου όλα αυτά τα χρόνια;

Π: Οι άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν μου έχουν προσφέρει πάρα πολλά! Έγινα καλύτερος άνθρωπος και ένιωσα περηφάνια και ευτυχία για όσα πέτυχαν. Ένιωσα πολλά συναισθήματα μαζί τους και η αναγνώριση που μου πρόσφεραν είναι μεγάλη τιμή για μένα. Έμαθα να εκτιμώ όσα ζω και να αποδέχομαι εμένα και τους άλλους. Η παρουσία τους δεν με άφησε ποτέ να νιώσω μόνος.

Γ: Τι σε ώθησε να διαλέξεις το επάγγελμα του ψυχολόγου;

Π: Δεν ξέρω ακριβώς. Δεν ονειρευόμουν από παιδί να γίνω ψυχολόγος. Μάλλον ήταν πιο εσωτερική η παρόρμηση. Πάντως, σίγουρα χαίρομαι που επέλεξα να γίνω ψυχολόγος και νιώθω πολύ ευτυχής που ασκώ ένα επάγγελμα που αγαπώ.

Γ: Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον απόφοιτο Ψυχολογίας που είναι στα πρώτα του βήματα;

Π: Να μην παρατήσει το όνειρό του, ακόμα κι αν απογοητευτεί και να είναι έτοιμος να προσπαθήσει πολύ. Το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι απαιτητικό, πρέπει να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Η ανατροφοδότηση και η αναγνώριση που μπορεί όμως να μας δώσει ξεπερνάει τα όρια της χρηματικής αμοιβής και της επαγγελματικής καταξίωσης.

Γ: Τέλος, δώσε μας ένα μήνυμα που το χρησιμοποιείς και σαν μότο στην ζωή σου!

Π: Μην περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου, άλλαξε εσύ!