7 βήματα για να μην εγκαταλείψετε τους στόχους σας

7 βήματα για να μην εγκαταλείψετε τους στόχους σας

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Μήπως είστε από τους ανθρώπους που κάθε χρόνο θέτετε νέους στόχους για τη χρονιά που έρχεται και στον απολογισμό που κάνετε στο τέλος διαπιστώνετε πως κάπου στα μισά χαθήκατε; Μήπως δεν θυμάστε καν τους στόχους που είχατε βάλει; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να επαναπρογραμματίσετε τις φιλοδοξίες σας! Ακολουθείστε επτά απλά βήματα για να κάνετε την επιτυχία πιο εύκολη.

  1. Γράψτε τους στόχους σας. Είτε σε ένα κομμάτι χαρτί που θα βάλετε στο ψυγείο σας, είτε στο ημερολόγιο που χρησιμοποιείτε καθημερινά, είτε ψηφιακά σε ένα αρχείο που θα βρίσκεται συνέχεια στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet σας, σκοπός είναι να έχετε συνέχεια μπροστά σας τους στόχους σας για να μην χάσετε τον προσανατολισμό σας.
  2. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι. Μπορεί π.χ. να θέλετε να χάσετε βάρος. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να ορίσετε με ακρίβεια πόσα κιλά θέλετε να χάσετε και μετά να βάλετε ακόμα πιο συγκεκριμένους στόχους όπως, “θα κάνω κάθε μέρα μια ώρα γυμναστική”, “θα κόψω τα γλυκά” κ.λπ. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε και να πραγματοποιήσετε τα σωστά βήματα για την επίτευξη αυτών.
  3. Δεσμευτείτε στους άλλους για τους στόχους σας. Ομολογήστε τους στους κοντινούς σας ανθρώπους, ακόμα και σε αγνώστους. Θα μειώσει την αναβλητικότητα και η δέσμευση αυτή θα λειτουργήσει σαν “επόπτης” στο μυαλό σας.
  4. Προσθέστε κίνητρα. Σε κάθε στόχο που θα γράψετε προσθέστε τρεις λόγους που θέλετε να το πετύχετε. Η σύνδεση αυτών με χαρούμενα συναισθήματα θα σας παρακινήσει να μην εγκαταλείψετε.
  5. Επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Για κάθε στόχο που πετυχαίνετε πείτε στον εαυτό σας “Μπράβο!” και επιβραβεύεστε τον ακόμα και με ένα δώρο, όπως ένα καινούργιο ρούχο, ένα μασάζ, ένα ταξίδι ή ακόμα ένα σοκολατάκι!
  6. Φανείτε επιεικείς. Μην απογοητεύσετε τον εαυτό σας στην πρώτη αποτυχία. Πετυχαίνουν όσοι δεν εγκαταλείπουν, όχι όσοι δεν κάνουν λάθη. Μ’αυτόν τον τρόπο θα ξαναβρεθείτε και πάλι στον δρόμο των φιλοδοξιών σας.
  7. Οι στόχοι σας να είναι προσωπικοί. Οι φιλοδοξίες σας που είναι συνδεδεμένες με τις προσωπικές σας πεποιθήσεις και αξίες είναι εκείνες που δεν θα εγκαταλείψετε ποτέ εύκολα. Αν η επιθυμία σας για προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη συμβαδίζει με τους στόχους σας θα σας παρακινήσει να μην τους εγκαταλείψετε.