Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση

Ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Ψυχική Υγεία
Divider

 

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες για τους άντρες και έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στην αυτοεκτίμηση των αντρών, όσο και στις σχέσεις που δημιουργούν. Η υπερπροβολή των σεξουαλικών επιδόσεων και της σεξουαλικής επιθυμίας συχνά ενισχύει τα ταμπού για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα πρότυπα, παρά βοηθάει στην αναζήτηση σωστής ιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοθεραπευτικής βοήθειας. Δείτε με ποιους τρόπου μπορείτε να ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η απουσία εκούσιου ελέγχου από τον άντρα στο αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης. Ο επαρκής έλεγχος της εκσπερμάτισης αναφέρεται σε έναν λογικό βαθμό ελέγχου, που επιτρέπει στον άντρα να συνεχίζει τη σεξουαλική επαφή, ενώ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο διέγερσης και ικανοποίησης. Οι άντρες όμως με πρόωρη εκσπερμάτιση δεν μπορούν να το ελέγξουν και εκσπερματίζουν γρήγορα και ακούσια αμέσως μόλις φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο διέγερσης, ακόμα κι αν δεν το θέλουν. Το πόσο γρήγορα αυτό θα συμβεί ποικίλει από άντρα σε άντρα και μπορεί να γίνει ακόμα και με το άγγιγμα του πέους ή να κρατήσει τη στύση για κάποια δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά ( σύμφωνα με έρευνες συνήθως λιγότερο από δύο λεπτά).

Που οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση

Οι λόγοι που μπορεί ένας άντρας να έχει πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι οργανικοί ή ψυχογενείς ή συνηθέστερα συνδυασμός και των δύο. Σίγουρα η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο προκειμένου να εντοπιστούν ή να αποκλειστούν οργανικά και νευρολογικά αίτια είναι απαραίτητη και καλό είναι να προηγείται της επίσκεψης σε έναν ψυχολόγο. Στους ψυχογενείς παράγοντες μπορείτε να βρείτε πολλές ερμηνείες ανάλογα με την εξήγηση που δίνει το θεωητικό υπόβαθρο του κάθε ψυχοθεραπευτή, όπως οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, οι ενοχές που συνοδεύουν το σεξ, ο φόβος της αποτυχίας ή της σεξουαλικής απόδοσης, προβλήματα στη σχέση κ.ά. Η επίμονη αναζήτηση ψυχολογικών εξηγήσεων όμως πολλές φορές μπορεί περισσότερο να ενοχοποιήσει τον άντρα, παρά να τον βοηθήσει. Το σίγουρο είναι πως η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει συνδεθεί σε πολλές έρευνες με την ύπαρξη στρες και την απώλεια ελέγχου της σεξουαλικής αίσθησης κατά τη διάρκεια του σεξ και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ψυχολογία τόσο του άντρα, όσο και του ζευγαριού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση

  1. Ασκήσεις σεξουαλικής διέγερσης. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις σεξουαλικής διέγερσης που εστιάζουν στην εξάσκηση «σταμάτα-ξεκίνα» ή στην πίεση της βαλάνου και μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μία σημαντική επίγνωση της κλιμακούμενης σεξουαλικής διέγερσης που έρχεται μέσω του διακεκομμένου ερεθισμού. Αυτές οι ασκήσεις σας μαθαίνουν να μπορείτε να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε το σημείο εκείνο που χάνετε τον έλεγχο του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης και να αυξήσετε τη διάρκεια της στύσης σας.
  2. Αναζητήστε την ικανοποίηση στη σεξουαλική πράξη. Συχνά το σεξ μετατρέπεται σε μια αγχωτική διαδικασία που θα πρέπει να ανταποκριθείτε και να φανείτε «αντάξιος» των προσδοκιών που πιστεύετε ότι η σύντροφός σας έχει για εσάς. Με αυτή τη σκέψη όμως χάνεται τον πραγματικό λόγο που κάνετε σεξ και αυτός είναι η ηδονή και η απόλαυση. Αφεθείτε και νιώστε τις φυσικές αισθήσεις της ερωτικής ευχαρίστησης και της σεξουαλικής κορύφωσης, προκειμένου το σεξ να ξαναγίνει κάτι ευχάριστο για εσάς.
  3. Διαχειριστείτε το στρες σας. Πλήθος ερευνών έχει συνδέσει το στρες με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Κάντε κάτι γι’αυτό, όπως ασκήσεις χαλάρωσης και επιδοθείτε σε σωματικές δραστηριότητες, ακόμα και να μάθετε να εκφράζεστε πιο αποτελεσματικά ή να λέτε «όχι» όταν δεν θέλετε κάτι. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ήρεμοι και χαλαροί.
  4. Επικοινωνήστε καλύτερα με τη σύντροφό σας. Συζητήστε ειλικρινά μαζί της όσα σας απασχολούν και τους φόβους που έχετε. Ζητήστε την κατανόησή της, ενδιαφερθείτε κι εσείς όμως για τα δικά της συναισθήματα. Πολλές γυναίκες βιώνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση ως ένα είδος απόρριψης και αναζητούν συχνότερα επιβεβαίωση. Όσοι έχετε μια σταθερή σχέση θα σας βοηθήσει αν βελτιώσετε την επικοινωνία με τη σύντροφό σας και μοιραστείτε και οι δυο τις επιθυμίες σας.
  5. Μη σταματάτε τη σεξουαλική πράξη. Ένα από τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνετε είναι ότι σταματάτε μόλις εκσπερματίσετε. Μπορεί να το κάνετε από ντροπή ή απογοήτευση. Θα ήταν καλό όμως να θυμάστε πως το σεξ δεν είναι μόνο η διείσδυση και η ικανοποίηση για μια γυναίκα μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχει κλειτοριδικό οργασμό, ακόμα κι αν η διείσδυση έχει πολλή μεγάλη διάρκεια.
  6. Μια σχέση δεν είναι μόνο το σεξ. Συχνά μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα βρείτε μια σταθερή σύντροφο, επειδή δεν θα σας δείξει κατανόηση. Σαφώς, το σεξ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ικανοποίησης και εξισορρόπησης ενός ζευγαριού. Όμως, όπως αναφέρθηκε ήδη, το σεξ δεν είναι μόνο διείσδυση. Έτσι και η σχέση δεν είναι μόνο σεξ. Η σύντροφός σας έχει ανάγκες που δεν θα καλυφθούν μόνο με «καλό σεξ». Δείξτε της αγάπη, ενδιαφέρον, σεβασμό, κατανόηση, εκτίμηση κ.λπ. και θα δείτε ότι μπορείτε να πάρετε ικανοποίηση και οι δύο με πολλούς τρόπους.
  7. Επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αγνοήστε τα ταμπού που υπάρχουν και μιλήστε με έναν ουρολόγο για τους οργανικούς και νευροβιολογικούς παράγοντες και με έναν ψυχολόγο για τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις συνέπειες, κάνοντας ατομική θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους. Ένας θεραπευτής με εκπαίδευση στα σεξουαλικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά αυτοπεποίθηση και να μάθετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την πρόωρη εκσπερμάτιση και να αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια της σεξουαλικής σας διέγερσης και την ικανοποίηση που παίρνετε από το σεξ.

Photo via Ed Treatment India