Πώς να ξεπεράσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές

Πώς να ξεπεράσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Ψυχική Υγεία
Divider

 

Η επιστροφή από τις διακοπές στην καθημερινή εργασιακή ρουτίνα συχνά συνοδεύεται από μελαγχολία, θλίψη και άγχος. Το πρώτο αίσθημα που μπορεί να έχετε είναι αυτό της νευρικότητας και του αποπροσανατολισμού. Όλα μπορεί να μοιάζουν ξανά δύσκολα, βαρετά ή ανούσια, μετά την χαλάρωση στον ήλιο και την θάλασσα. Ειδικά αν το εργασιακό σας περιβάλλον είναι απαιτητικό και πιεστικό μπορεί να βιώσετε μία έντονη μελαγχολία για τις διακοπές που τέλειωσαν και την καθημερινότητα που επιστρέφει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προσαρμοστείτε ξανά μετά την επιστροφή σας

  • Οργανωθείτε πριν επιστρέψετε στην δουλειά. Φτιάξτε μια λίστα με όλες τις εκκρεμότητες που ακολουθούν το τέλος των διακοπών και σας αγχώνουν. Ιδανικά, δημιουργήστε αυτή την λίστα πριν ακόμα φύγετε για διακοπές.
  • Λύστε τις εύκολες υποθέσεις τις πρώτες μέρες. Θα είναι πιεστικό να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε δύσκολες προθεσμίες και απαιτήσεις από την πρώτη εβδομάδα. Ακόμα κι αν τα καταφέρετε υπάρχει η πιθανότητα να μην είστε τόσο αποδοτικοί ή να νιώσετε εξάντληση.
  • Ζητήστε βοήθεια από τους συναδέρφους σας και τους φίλους. Δεν χρειάζεται να τα προλάβετε όλα μόνοι σας. Όταν οι ευθύνες και οι απαιτήσεις μοιραστούν θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστείτε.
  • Αναπολήστε τις διακοπές που κάνατε. Κοιτάξτε φωτογραφίες ξανά και ξανά, βάλτε κάποια από αυτές ταπετσαρία στον υπολογιστή σας, μιλήστε για τις διακοπές σας με τους δικούς σας ανθρώπους θυμίζοντας τις όμορφες στιγμές που ζήσατε. Κρατήστε ζωντανό το όμορφο αυτό το συναίσθημα.
  • Ενσωματώστε τις θετικές εμπειρίες των διακοπών στην καθημερινότητά σας. Βρείτε όλα εκείνα που σας άρεσαν στις διακοπές σας και σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τα ενσωματώσετε στην ζωή σας. Η χαρά μέσα από απλές και λιτές απολαύσεις, ο λιγότερος χρόνος στο internet και στην τηλεόραση και οι νέες γνωριμίες που πιθανώς να κάνατε είναι ένας καλός οδηγός για την επιστροφή σας, πίσω σε μια διαφορετική καθημερινότητα.
  • Εστιάστε στα θετικά της επιστροφής σας. Σίγουρα θα υπάρχουν φίλοι και φίλες που σας έλειψαν, αλλά και μικρές συνήθειες όπως ένας καφές ή μια επίσκεψη που σας αρέσουν. Αναλογιστείτε και όλα εκείνα τα θετικά που θα βρείτε πάλι μπροστά σας και χαρείτε για αυτά.
  • Δημιουργήστε μικρές προκλήσεις για τον εαυτό σας. Ένας εργασιακός στόχος ή μια προσωπική φιλοδοξία που ικανοποιείται θα σας θυμίσει ξανά πώς είναι να επιτυγχάνετε στόχους και θα σας προσφέρει ικανοποίηση.
  • Κάνετε μια μικρή εκδρομή το επόμενο κιόλας σαββατοκύριακο. Αφήστε ανοιχτό τον «επίλογο» των διακοπών για το επόμενο σαββατοκύριακο πηγαίνοντας μια κοντινή εκδρομή. Θα σας ανανεώσει και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά την πρώτη δύσκολη εβδομάδα προσαρμογής.
  • Ονειρευτείτε και προγραμματίστε τις επόμενες διακοπές σας. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προγραμματίζουν αμέσως τις επόμενες διακοπές τους έχουν κάτι να περιμένουν και προσαρμόζονται γρηγορότερα και ηπιότερα στην καθημερινότητά τους.