Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία βλέποντας τηλεόραση!

Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία βλέποντας τηλεόραση!

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Της Χρύσας Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγού M.Ed., Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών, που από μικρή ηλικία δέχονται οπτικοακουστικά ερεθίσματα από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι γονείς προβληματίζεστε για την επιρροή που ασκούν, όπως προβληματίζεστε και για την απόδοση των παιδιών σας στο σχολείο. Μπορείτε όμως να μετασχηματίσετε τους προβληματισμούς σας σε κάτι δημιουργικό αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας. Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρά να αγαπούν τα βιβλία.
Αν τα παιδιά σας πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μία απλή δημιουργική απασχόληση μπορεί να ξεκινήσει με αφορμή μία αγαπημένη παιδική ταινία προκειμένου να φτιάξετε ένα βιβλίο δραστηριοτήτων μαζί.  Τι θα χρειαστείτε:

  • Το dvd της ταινίας.
  • Κόλλες χαρτί Α4.
  • Χρωματιστά μολύβια ή μαρκαδόροι.
  • Συρραπτικό ή κορδέλα.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση από την ταινία, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν επίσης να γράψουν ένα μικρό κείμενο για κάτι που ξεχώρισαν από αυτή. Αν έχουμε χαρτόνι (π.χ. κανσόν) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε εξώφυλλο. Ενώνουμε τις ζωγραφιές και το εξώφυλλο με συρραπτικό ή ανοίγοντας δυο μικρές τρύπες και το δένουμε με μια κορδέλα. Ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να προσθέσουν, με τη βοήθειά μας, λέξεις στις ζωγραφιές τους και να εμπλουτίζουν το βιβλίο τους με επιπλέον υλικό όποτε τα ίδια το θελήσουν. Ακόμα κι αν το παιδί σας έχει χρησιμοποιήσει μόνο μια κόλλα χαρτί για να ζωγραφίσει διπλώστε το στην μέση και έτοιμο το βιβλιαράκι σας.
Επιπλέον, παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας περιγράψουν τα ίδια πως θα ήθελαν να είναι το βιβλιαράκι τους. Και να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να επιλέγετε μαζί τους την ταινία ή την τηλεοπτική σειρά που θα παρακολουθήσουν στην τηλεόραση, έστω και για απλή ψυχαγωγία.
Με αυτόν τον τρόπο και με λίγη υπομονή μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά μικρά βιβλία, να στολίσετε το δωμάτιό τους και να περάσετε όμορφα και δημιουργικά με τα παιδιά σας. Διαβάζοντας αυτό που τα ίδια έφτιαξαν κατανοούν ότι η μάθηση έχει πολλές όψεις και τα εισάγετε σταδιακά και δημιουργικά στον «θαυμαστό κόσμο των βιβλίων».