Πώς να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από καρκίνο

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από καρκίνο

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

Στον καρκίνο δε νοσεί μόνο το σώμα. Το άγχος, η θλίψη και οι παρενέργειες των θεραπευτικών αγωγών σε συνδυασμό με προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα αποτελούν έντονους ψυχοπιεστικούς παράγοντες για τον ασθενή και το οικογενειακό του περιβάλλον. Με την εμφάνιση της ασθένειας αλλάζει, όχι μόνο η διάθεση του καρκινοπαθή και των ανθρώπων του, αλλά και ολόκληρη η οπτική της ζωής τους, αφού πλέον είναι δύσκολη η διατήρηση των ισορροπιών στη ζωή τους και η αποδοχή του καρκίνου.

Οι ψυχολογικές συνέπειες του καρκίνου

  • Η αυτοεικόνα του καρκινοπαθή πλήττεται με τις αλλαγές που προκαλούνται στην εξωτερική του εμφάνιση από την ασθένεια και τις παρενέργειες της θεραπείας (απώλεια μαλλιών και κιλών, χλωμή επιδερμίδα κ.λπ.).
  • Κλονίζεται η πεποίθηση της καλής υγείας και πλέον θεωρεί τον εαυτό του τρωτό και άρρωστο.
  • Κυριαρχεί η ιδέα του θανάτου που φαίνεται μακρινή όσο είμαστε υγιείς. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου όμως γίνεται μια πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα, γεγονός που αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για τον ίδιο και τους ανθρώπους του.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ψυχοθεραπεία

Η διάγνωση του καρκίνου και η αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή για τον ίδιο τον καρκινοπαθή και τους δικούς του ανθρώπους. Έντονα συναισθήματα, όπως η θλίψη, η σύγχυση, η οργή, ο πόνος, το άγχος κ.λπ., η ύπαρξη διαταραχών όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος με την πίεση που ασκεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ψυχοθεραπεία. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση αισθημάτων οργής, ενοχών και φόβου και να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις που εμποδίζουν τον καρκινοπαθή να αποδεχτεί και να αφομοιώσει με υγιή τρόπο τις αλλαγές στη ζωή του σε σωματικό, σεξουαλικό, οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο. Η υποστήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον του καρκινοπαθή έχει σκοπό τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που νιώθουν. Ο ψυχολόγος επιπλέον θα τους ενημερώσει για όσα βιώνει ο καρκινοπαθής, πώς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν και πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις όπως το κλάμα, την οργή, τη μελαγχολία, τις αυτοκτονικές σκέψεις κ.λπ.

5 τρόποι για να βοηθήσετε έναν καρκινοπαθή

  1. Eνθαρρύνετέ τον να εκφράσει τα συναισθήματά του. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να κλάψει, να είναι θυμωμένος ή να φοβάται. Το ίδιο κι εσείς.
  2. Μη γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Ο άνθρωπός σας είναι ζωντανός, έχει ανάγκες, ενδιαφέροντα και επιθυμίες και θα του κάνει καλό να νιώθει πως «μπορεί και μόνος» του.
  3. Πείτε του την αλήθεια. Η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι προσωπική ανάγκη και ανθρώπινο δικαίωμα. Μη φοβάστε τις λέξεις και μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε τις καταστάσεις. Μόνο παραπάνω άγχος και εκνευρισμό μπορεί να προκαλέσει.
  4. Κάντε τον να γελάσει. Δείτε μαζί μια κωμωδία, κάντε αστεία και πειράξτε τον όπως και πριν. Το γεγονός ότι πάσχει από καρκίνο δεν σημαίνει ότι έχασε το χιούμορ του. Επενδύστε λοιπόν στη θεραπευτική αξία του γέλιου και της αισιόδοξης σκέψης πως η ζωή συνεχίζεται και με τον καρκίνο.
  5. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Θα παράσχει υποστήριξη στον καρκινοπαθή και καθοδήγηση στην οικογένεια που τον φροντίζει βοηθώντας να επανέλθουν οι ισορροπίες.

photo via National Cancer Institute