Ασκήσεις χαλάρωσης: πώς να αναπνεύσετε σωστά

Ασκήσεις χαλάρωσης: πώς να αναπνεύσετε σωστά

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

Αγχωθήκατε ή φοβηθήκατε για κάτι; Τότε παρατηρήστε την αναπνοή σας: είναι γρήγορη, ρηχή και κοφτή. Αυτό συμβαίνει ως αντίδραση στο στρες και μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα που να φτάνουν μέχρι και την κρίση πανικού αν χάσετε τον έλεγχο. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική άσκηση χαλάρωσης είναι να μάθετε να αναπνέετε σωστά.

Η υπέρπνοια και το άγχος

Όταν είστε ψυχολογικά πιεσμένοι και νιώθετε υπερένταση ή όταν ασκείστε και καταβάλετε σωματικό κόπο αναπνέετε πιο γρήγορα. Η υπέρπνοια (λαχάνιασμα) έχει ως σκοπό να διασφαλίσει στο σώμα μας περισσότερο οξυγόνο για τις καύσεις των μυών, όπως όταν τρέχετε να προλάβετε το λεωφορείο ή ανεβαίνετε σκαλοπάτια. Όταν όμως η υπέρπνοια εμφανίζεται ακόμα και σε καταστάσεις που δεν υπάρχει σωματική δραστηριότητα ή κρατάει πολύ περισσότερο από συνήθως έχει ως συνέπεια την είσοδο στο σώμα σας περισσότερου οξυγόνου, διαταράσσοντας την ισορροπία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • μούδιασμα στο πρόσωπο και στα άκρα
  • τρέμουλο και κράμπες
  • ζάλη και ίλιγγο
  • δυσκολία στην αναπνοή και ταχυπαλμία
  • κόπωση
  • πόνους στο στήθος και στο στομάχι.

Όταν ηρεμήσετε μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα συμπτώματα. Υπάρχει όμως η πιθανότητα αυτά να ξεκινήσουν έναν κύκλο ψυχολογικής πίεσης που να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου και κρίσεις πανικού. Η σωστή αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει.

Η άσκηση αναπνοής σε πέντε βήματα

  1. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο στο στήθος σας.
  2. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη φροντίζοντας ώστε ο αέρας να γεμίζει το στομάχι σας. Θα πρέπει οι ώμοι σας να μένουν σταθεροί προκειμένου να χρησιμοποιείτε σωστά ολόκληρους τους πνεύμονες.
  3. Εκπνεύστε από τη μύτη αργά και σταθερά.
  4. Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία προσπαθώντας να παίρνετε περίπου 10 ανάσες το λεπτό. Στην αρχή μπορεί να σας βοηθήσει να μετράτε για κάθε ολοκληρωμένη ανάσα (εισπνοή και εκπνοή δηλαδή) ανά έξι δευτερόλεπτα περίπου.
  5. Αποφύγετε τις γρήγορες και βαθιές ανάσες!

Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε ότι δεν παίρνετε αρκετό αέρα και να θέλετε να πάρετε γρήγορες και βαθιές ανάσες. Προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας σταθερή και ρυθμική, μέχρι να συνηθίσει το σώμα σας. Η σωστή και συχνή εξάσκηση στο σωστό τρόπο αναπνοής, ειδικά όταν θα είστε ήρεμοι, θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που το στρες σας προκαλεί, προτού ακόμα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.