Πώς να αρνηθείτε στα παιδιά σας να τους αγοράσετε ένα παιχνίδι

Πώς να αρνηθείτε στα παιδιά σας να τους αγοράσετε ένα παιχνίδι

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Της Χρύσας Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγού M.Ed., Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Μέσα από το παιχνίδι, ακόμα κι αν πρόκειται για αντικείμενα, τα παιδιά αισθάνονται ελεύθερα να εκφραστούν, να φτιάξουν τον κόσμο τους, να δημιουργήσουν, να μάθουν. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά παιχνίδια που τα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να διεκδικούν: «σε παρακαλώ μαμά/μπαμπά». «αν δεν το έχω πώς θα είμαστε φίλες με τις συμμαθήτριες μου», «αφού το έχει κι ο φίλος μου το θέλω κι εγώ» κλπ.

Οι γονείς σκέφτεστε και προβληματίζεστε αν πρέπει να το αγοράσετε και φοβάστε ότι θα πληγώσετε το παιδί σας αν δεν το αποκτήσει. Συχνά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας όσα επιθυμούν, ιδιαίτερα σε μία εποχή οικονομικής κρίσης. Προσπαθήστε να τα κάνετε να καταλάβουν. Μιλήστε τους, εξηγήστε τους, συζητήστε μαζί τους τους λόγους που δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα παιχνίδι. Εξηγείστε τους ότι οι φίλοι είναι για να μοιράζονται παιχνίδια, να παίζουν μαζί, να γελούν, να βοηθούν ο ένας τον άλλον, ακόμα και να τσακώνονται.

Χρειάζεται να δείξετε υπομονή και ενδιαφέρον, αφιερώνοντας χρόνο για να φτιάξετε μαζί κατασκευές που αναπτύσσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα. Κάντε τα παιδιά σας να νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή. Εξηγείστε τους ότι δεν πειράζει που δεν το έχουν, αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσουν φιλίες, να διασκεδάσουν και να μοιραστούν στιγμές χαράς με τους φίλους τους. Βάλτε τους όρια και βοηθήστε τα να ξεφύγουν από το «εγώ» και το «έχω», ώστε να καταλάβουν ότι και οι άλλοι είναι σημαντικοί. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσουν ότι παίζοντας με άλλα παιδιά κοινωνικοποιούνται, επικοινωνούν, προσφέρουν και μαθαίνουν τη σημασία της συνεργασίας μέσα σε μια ομάδα.