Πώς να στηρίξετε κάποιον που αγαπάτε όταν νοσεί σωματικά ή ψυχικά

Πώς να στηρίξετε κάποιον που αγαπάτε όταν νοσεί σωματικά ή ψυχικά

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

Εάν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο νοσεί, σωματικά ή ψυχικά, μαζί με τον πάσχοντα, τις περισσότερες φορές, υποφέρετε κι εσείς. Κι αυτό επειδή βιώνετε πολλά επιπλέον συναισθήματα, όπως θυμό, ενοχές, αδυναμία να βοηθήσετε κ.ά. που μπορεί να σας καθηλώσουν και να σας οδηγήσουν σε μια δυσλειτουργική καθημερινότητα. Έχετε σκεφτεί τι μπορείτε να κάνετε ώστε να στηρίξετε πραγματικά τον άνθρωπό σας, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος σας;

Πώς να στηρίξετε έναν ασθενή που νοσεί ψυχικά ή παθολογικά

  1. Δείξτε του την αγάπη σας. Η αληθινή και ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων σας θα βοηθήσει τόσο τον ίδιο να σας νιώσει κοντά του, όσο και εσάς που θα ανακουφιστείτε επικοινωνώντας όσα νιώθετε. Μερικές φορές η φράση «σ’ αγαπώ» είναι από τις δυσκολότερες που μπορούμε να πούμε και την αποφεύγουμε με τη δικαιολογία ότι το δείχνουμε ή το ξέρει. Και πάλι όμως, είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές να ειπωθεί. Αγκαλιάστε τον και εκφράστε του και με λόγια την αγάπη σας και την τρυφερότητά σας.
  2. Αποδεχτείτε την κατάσταση. Η άρνηση της πραγματικότητας δεν αλλάζει τίποτα. Σαφώς θα σας στενοχωρεί και θα σας θυμώνει η παθολογική ή ψυχική ασθένεια του αγαπημένου σας, όμως η κατάσταση είναι αυτή. Προσπαθήστε μέσα σε αυτή να γίνετε πιο χρήσιμοι και να βοηθήσετε (υπάρχουν πολλές διαδικασίες, εξετάσεις, καθημερινές υποχρεώσεις κ.λπ.) προκειμένου να νιώσετε και οι δύο ανακούφιση.
  3. Κοιτάξτε μπροστά. Είναι δύσκολο να ξεφύγετε από σενάρια όπως «αν ήταν αλλιώς» και σκέψεις όπως «αυτό ο αγαπημένος μου μπορούσε να το κάνει πριν αρρωστήσει, ενώ τώρα όχι». Όσο μένετε κολλημένοι στο παρελθόν, τόσο χάνετε το παρόν μαζί του. Το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να τον ακούτε και να τον καταλαβαίνετε. Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας και τους προβληματισμούς σας και αφήστε το παρελθόν πίσω. 
  4. Σκεφτείτε και τα θετικά. Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε μέρα και καταγράψτε θετικές σκέψεις ή όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Δεν είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε καλύτερα. Μάλλον όχι. Όμως θα βοηθήσετε τη σκέψη σας να ξεκολλήσει από τις αρνητικές σκέψεις και τα καταστροφολογικά σενάρια που κάνετε. Και με το πέρασμα του χρόνου θα είναι ακόμα πιο εύκολο να προσέξετε και τα θετικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σας.
  5. Μην ψάχνετε λύση. Όσο κι αν το θέλετε πιθανώς δεν μπορείτε να βρείτε εσείς τη λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να βοηθήσετε. Η παρουσία σας και η στήριξή σας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες και βοηθούν στην αντιμετώπιση του αγαπημένου σας στις θεραπείες ή το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει.
  6. Περάστε χρόνο μαζί του. Διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας και βρείτε χρόνο για τον αγαπημένο σας. Φροντίστε να κερδίσετε ουσιαστικό χρόνο μαζί του, χωρίς όμως να παραβλέπετε και τις δικές σας ανάγκες. Η εργασία σας και η ρουτίνα που δημιουργεί, τα διάφορα χόμπι και οι φίλοι είναι σημαντικός χρόνος επίσης. Όσο νιώθετε ήρεμοι, δημιουργικοί και δραστήριοι, θα είναι πιο εύκολο να περάσετε όμορφα με τον άνθρωπό σας. Η διάγνωση της ασθένειας σαφώς έχει επηρεάσει το αγαπημένο σας πρόσωπο αλλά ας μην ξεχνάτε ότι εξακολουθεί να είναι το ίδιο άτομο, με τις ίδιες ευαισθησίες και προσωπικότητα. Θα πρέπει λοιπόν να τον αντιμετωπίζετε φυσιολογικά, να μοιραζόσαστε μαζί του τα ενδιαφέροντα σας και τον χρόνο σας όπως το κάνατε και στο παρελθόν και να είστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή έχει ανάγκη να μιλήσει ή να ξεσπάσει.
  7. Ζητήστε τη βοήθεια ενός φροντιστή. Προσλάβετε κάποιον εξειδικευμένο φροντιστή που θα μπορέσει να κάνει όσα εσείς δυσκολεύεστε. Αναζητήστε κάποιον με γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, χωρίς να νιώθετε ενοχές. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Αν δεν χρειάζεστε κάτι τέτοιο, ακόμα και ένας άνθρωπος που θα σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να σας ξεκουράσει.
  8. Ζητήστε τη στήριξη των συγγενών και των φίλων. Δεν είστε μόνοι σας και δεν χρειάζεται όλο αυτό να το περάσετε μόνοι σας. Μιλήστε σε φίλους και ζητήστε την υποστήριξή τους. Έχετε κι εσείς την ανάγκη να βγάλετε όσα αισθάνεστε και σας βαραίνουν. Η συμβολή των συγγενών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική, αν μπορούν να σηκώσουν ένα μέρος από το βάρος που εσείς κουβαλάτε και σας ξεκουράσουν με την παρουσία τους και τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα εσείς ή να γίνετε θυσία για να μην κουράσετε τους άλλους.
  9. Μη συγκρίνετε ποτέ την ασθένεια του αγαπημένου σας προσώπου με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Επίσης, μη δίνετε συμβουλές για εναλλακτικές θεραπείες, εκτός εάν είστε ο γιατρός του. Να είσαστε πάντα ειλικρινής απέναντι του και στα ερωτήματα που θέτει.
  10. Παραμείνετε υγιείς. Πώς θα βοηθήσετε τον άνθρωπό σας αν δεν είστε καλά εσείς οι ίδιοι, σωματικά και ψυχολογικά; Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε αρκέτα, να ασκείστε, να έχετε κοινωνικές σχέσεις και να νιώθετε δημιουργικοί στην εργασία σας. Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως μια βόλτα, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, βγείτε έξω με φίλους ή μιλήστε με έναν ψυχολόγο. Πολύ απλά: φροντίστε εσάς για να μπορείτε να φροντίσετε τον αγαπημένο σας.